Waitangi day és Sevens, avagy amikor megőrülnek a kiwik

Mondjuk, ha ebből indulunk ki, akkor minden második hétvégét kiwi nemzeti ünneppé nevezhetnénk ki, mert hogy ezek a down underi jónépek nem százasok, az tuti. Dehát ezért imádjuk őket!

Szóval, történt egyszer (kis kiwi töri óránk következik…), hogy ebbe a csodás országba is betette a lábát az európai, egészen pontosan a brit gyarmatosító és úgy gondolta, hogy mit neki maori őslakos, majd ő tudja itt a tutit. Aki nem értett egyet, azt lekaszabolta, a többiekkel pedig kötött egy bájos szerződést (nemzetközi jog-perverzek most különösen figyeljenek!).

A Waitangi szerződés (angolul Treaty of Waitangi, maori nyelven Tiriti o Waitangi) egy olyan szerződés, amelynek szövege angol és maori nyelven még csak véletlenül sem egyezik. Én mondjuk feldaraboltam volna, hongiban elkészítettem, majd megettem volna a helyükben a tolmácsot, ha ilyen pongyola munkát végez, de akkor ma min is menne a nagy nemzeti összefeszülés, ugye!?

maori_fiuk

Nem untatva azokat a részletekkel, akik nem olvadoznak az ilyen jogi szituktól (ugyan már, ez jogtudomány, hogy lenne már unalmas!?!?!?!…de ha egyeseknek esetleg mégis, szóval), lényeg a lényeg, hogy mivel ezek a naiv maori törzsfőnökök teljesen mást hittek a szerződés tartalmának, mint amire a brit gyarmatosítók gondoltak (a földön, szuverenitáson és kormányzó teljhatalmán ment az összefeszülés), így hosszú-hosszú évekig ezt a szerződést figyelmen kívül hagyta mind a parlament, mind a bíróságok.

Ma meg az a helyzet, hogy NZ alapító dokumentumának tartják. ‘Sok maori érzi úgy, hogy a Korona nem tartotta be az üzlet ráeső részét és erről bizonyítékokat mutatott be a tanács ülésein, velük ellentétben néhányan a nem-maori lakosságból úgy vélik, a maorik túl nagy figyelmet szentelnek a szerződésnek és arra használják, hogy „különleges privilégiumokat” harcoljanak ki.’
Szóval, még mindig elég necces a szitu.

És mit tesznek a kiwik, hogy oldják ezt a borzalmasan nagy feszkót?
1. Nemzeti ünneppé avatták február 6-ot.
2. Megszervezték erre a hétvégére a Sevens-t (www.sevens.co.nz)
3. Isznak. Beöltöznek. Megőrülnek.

Mert mégis min veszekedne már egy tehenészlánynak öltözött maori egy homárnak álcázott kiwivel???

(technikai okok miatt képek most a gugliról, akit pedig bővebben érdekel a dolog:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Waitangi_Szerz%C5%91d%C3%A9s
http://en.wikipedia.org/wiki/Waitangi_Day)

beoltoznek

Leave a Reply

Nézd meg a legfrisebb videónkat:
fb
Hortobágyi Rántott Vombat

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, ahol még több fotót és videót találsz a nagy utazásról.

Blog naptár

April 2021
M T W T F S S
« May    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Új -Zélandi kalandok
.

Szereplők

O.: A lány, aki hátra hagyva régi életét új utakra lépett, hogy megnézze, ízlik-e neki a hortobágyi rántott vombat.

Á.: A hedonista útitárs.

NZ.: Új-Zéland

HK.: Hongkong

A kezdetek kezdetét pedig itt találod: