Németeknek akciósan

Miután a Magnetic Islandon eltöltött napunkkal búcsút vettünk a tropical Queenslandtől, 2600 km állt előttünk, hogy elérjük Darwint és a Kakadu Nemzeti Parkot. Utunk újabb állomása a Northern Territory, amely hivatalosan nem elismert állam ugyan, de elszántan próbálja kivívni magának a közigazgatási függetlenséget. Eme 2600 km-ünk nagy része (mondjuk úgy 98%-a) a vörös földes sivatagon vezetett át, kb. 40 fokban, klíma nélkül.

Ursula ugyanis ledobta a melegtől az ékszíjat. Mondjuk nem csak ő. Én közel hat órán át nem voltam magamból hajlandó – némi kétségbeesett nyöszörgést leszámítva – semmilyen hangot kiadni, mert úgy éreztem, hogy minden egyes szóval plusz egy fokkal növelem a kocsiban amúgy is elviselhetetlen hőséget.

 medence

Miután feltűnt nekünk Ursula gyanús hörgése, meg kellett hogy álljunk néhány napra, mert hát mit ad isten, hogy persze pont akkor van public holiday (mondjuk ozziéknál kb. havonta van vagy hosszú hétvége, vagy school holiday…), amikor nekünk haladnunk kéne. Szorri, mondták, itt most három napig a fű se fog nőni, alkatrész majd keddtől várható. Nem volt mit tenni, befordultunk az első kempingbe, majd két perc múlva ki is, mert ha nem foglaltál barátocskám helyet (kempingben helyet mióta foglalunk???), akkor ezt benézted…így érkeztünk meg Steve-ékhez, persze zárás után, de ők befogadtak. Á nekem intézett második mondata után pedig kiderült, hogy Steve igazából István, magyar felmenőkkel és óriási szívvel. Amint kiörömködtük magunkat és elmagyaráztam (na, ezt mondjuk látni kellett volna!), hogy az ékszíjfeszítő tárcsánk csapágyas lett (nem akarod tudni hogy néztem Á-ra, akik ilyen szavak fordítását osztotta ki rám feladatnak!), Steve egyből odaadta a szerszámos készletét és elkezdett telefonálgatni, hogy keddre legyen alkatrészünk. Nem kevésbé tünci felesége, Julie pedig felajánlotta, hogy lakhatunk a kempingben ingyen, mert hát elég lesz nekünk majd fizetni a kocsi miatt. Mondanom sem kell, azonnal imádtuk őket, szóval jól meg is hívtuk őket másnapra ebédre. Rittyentettünk nekik egy három fogásos menüt, aminek láthatóan nagyon örültek, mert hogy őket még soha senki nem hívta meg ebédre a kempingben. /Kedves Steve és Julie, ezúton is köszönjük Nektek, hogy ilyen csuda kedvesek voltatok és kívánunk Nektek szuper utazást jövőre! See Ya in Budapest! ;)/

steveandjulie
Így hát istenien elhesszeltünk 3 napot Mount Isa-ban, a Sunset Caravanparkban, lubickoltunk a medencében és elspanolgattunk német kispajtásainkkal. Kedd reggel pedig ott várt minket az alkatrész mosolygós házigazdánk asztalán, amit a férfiak (Á és Steve) addig bütykölgettek, míg Ursula hálás berregéssel jelét nem adta annak, hogy tovább állhatunk. (Azóta is csodálattal adózom Á kezeinek és tudásának, aminek hála egy ozzie autószerelő se gombolt le rólunk több száz dolcsit, hanem 23 dollárból megúsztuk az egészet. Úgyhogy most egy darabig nem nyaggatom Á-t azzal, hogy bezzeg a pasiknak milyen egyszerű az élet, mert állva pisilhetnek. Asszem kiérdemelte ezt a kiváltságot!)

Két hőguta, a teljes Száz év magány felolvasása (rádió a sivatagban nincs) és néhányszáz döglött kenguru tetem után megérkeztünk végre a Kakadu NP előszobájában álló Nitmiluk Nemzeti Parkba /Katherine Gorge/, ahol az alábbiakat tudtuk meg: nem csak mi vagyunk puhányak, ezekben a napokban 50 fok körül van a hőmérséklet a park területén.

krokodilmentes
Erre felé már vigyázni kell a sósvizi krokodilokkal, a dögkeselyűkkel és az aboriginálokkal is! Előbbire fittyet hányva a közel 50 fokban mégis bemerészkedtünk az elméletileg krokodil mentes folyóba (jajj, hát mégis van benne? upsz, bocsiiiii!), mert a medencés kempinget, ahová ismét sikerült ingyen bejutnunk csak ezt követően fedeztük fel. A madarakról itt azt kell tudni, hogy pofátlanul kitépnek bármilyen kaját a kezedből, úgyhogy csak okosan falatozzál kint a szabadban, mert úgy jársz, mint a pasi a medencében mellettünk, akinek a zacskó chips-ét vitte el egy hatalmas holló.
Utóbbiakról pedig azt, hogy óriási a szakadék az őslakosok és az európai ősökkel büszkélkedő ozziek között. Hiába az állam bűnbánó felzárkóztató politikája, az utcák itt telis-tele vannak részeg, drogos, bandákban lődörgő, láthatóan nyomorban tengődő bennszülöttekkel. Félelmetes, hogy az eddig csupán jólétről és egzotikus szépségéről ismert AU mennyire más arcát mutatja itt a perzselő Outback-en.

Ja, három dolog:

  1. Akárhova megyünk, csak német turistákkal találkozunk. Mivel négy hónapja nem követjük a híreket, kezd gyanús lenni, hogy AU-t vagy megszállták a germánok, vagy a németeknél egyet fizet négyen jöhet akció van, mert ennyi Jürgent a Balaton fénykorában sem láttam egyszerre…
  2. FONTOS KÖZÉRDEKŰ: Kb. 16 éves koromban (tehét alig 5 éve, nyehh), amikor nyárimunkáztam egy szállodában, egy német nőtől borravaló gyanánt kaptam egy könyvet, ami egy aboriginalokról szóló bestseller volt, a címe asszem Der Aboriginal (vagy valami hasonló) volt. Imádtam, de valakinek kölcsön adtam, és persze már nem emlékszem, hogy kinek (most amnesztiát adok, bárki is nyúlta le, ha eláruljátok a címét!) Van valakinek valami tippje, hogy melyik könyv lehetett az??? Léccilécci legyen, szeretném elolvasni megint! (Esetleg egyéb abókról szóló könyvet is ajánlhattok ám, köszi!)
  3. Nincs mit szépíteni, most már tény, hogy én parázok a kenguruktól! Legalábbis tőlük jobban, mint a kígyóktól meg a krokodiloktól. Lehet, hogy cuki a képük, de rám a halálfrászt hozzák a kiszámíthatatlan ugrabugrálasukkal! Így aztán míg Á spanolgatott velük, én nem győztem a kemping székből papucsomat lengetve sikítozni és válogatott magyar fenyegetéseket szórni, ha közelembe jött egy vérmes arcú erszényes fenevad…szóval, éreztem némi elégtételt ma, amikor végignézhettem a visitor centernél egy előadást arról, miként csontoznak ki egy óriási kengurufarkat…és ezt vehetitek fenyegetésnek barátocskaim!

+1 Darwinban Sydney-hez képest mínusz másfél óra van…MÁSFÉL…most komolyan: mi bajuk van ezeknek???

 kenguruaval

2 Responses to “Németeknek akciósan”

Leave a Reply

Nézd meg a legfrisebb videónkat:
fb
Hortobágyi Rántott Vombat

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, ahol még több fotót és videót találsz a nagy utazásról.

Blog naptár

April 2021
M T W T F S S
« May    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Új -Zélandi kalandok
.

Szereplők

O.: A lány, aki hátra hagyva régi életét új utakra lépett, hogy megnézze, ízlik-e neki a hortobágyi rántott vombat.

Á.: A hedonista útitárs.

NZ.: Új-Zéland

HK.: Hongkong

A kezdetek kezdetét pedig itt találod: