Hogyan keressünk szállást babával, kisgyerekkel?

Amikor utazunk, a tényleges utazáson kívül (mivel, mennyiért, milyen gyorsan) a legkardinálisabb kérdés nyilvánvalóan a szállásra vonatkozik. Míg backpacker-ként elaludtam anno szó szerint a kutya ágyában is, sőt, szálltam meg repülőhangárban, macskával közös placcon a világ legkoszosabb nappalijában és hónapokig éltem autókban is.

De gyerekkel ez is más. Micsoda nagy igazság, mi? A lényeg viszont tényleg ez: amíg a baba nem pörög, addig bárhol jó lehet, csak tiszta legyen. Ha beindul a mozgás, akkor viszont egy sima füves placc is ezernyi életveszélyt hordoz magában, így nem árt körültekintően választani.

Zsigmond 8 hetes volt, amikor először elutaztunk vele egy családbarát szállodába, Bikácsra. Nagy igényünk nem volt: legyen tiszta és ha kapunk egy kiságyat, az szuper. Kaptunk kiságyat, kb. egy percig sem volt benne, mert köztünk aludt el és nem volt szívünk átpakolni.

Az első külföldi út

Az első külföldi utunkat autóval ejtettük meg, Csehországba, mert Zsigi akkor még csak 2,5 hónapos volt. Mivel olcsóbban találtunk egy kis panzióban szobát, mint Airbnb-vel, így akkor bookingon keresztül foglaltunk. A szállásunk teljesen rendben volt, másfél szoba saját fürdővel és egy közös konyhával. Viszont senki nem volt rajtunk kívül akkor épp, így nem kellett osztozkodnunk senkivel. A szobánk tiszta volt és a nyüzsis belvárostól kb. 5-10 percre gyalog. Annyi hátránya volt Cesky Krumlovnak, hogy nagyon macskaköves volt a kisváros, így babakocsival ez sem volt egyszerű környék.

Aztán 7 hónapos korában kinyílt a világ, Zsigmond azóta jön-megy, kúszik, mászik, feláll, esik-kel. Gyakorló szülők tudják: ez itt már 0-24-es figyelmet igényel, így aztán nagyon nem mindegy, hogy milyen ágyban, milyen szobában, milyen környéken szállunk meg.

7,5 hónapos volt a gyermek, amikor nekivágtunk Portugáliának. Lisszabonban és az Azori-szigeteken töltöttünk két hetet. Az eredeti terv szerint az első Airbnb-s szállásunkról repültünk volna az Azori-szigetekre, majd pár napra vissza Lisszabonba. Nyilván nem így alakult.

19720469_10154576785821837_547736751_o

Sebaj, fenti tervnek megfelelően először kerestünk egy szuper szállást Lisszabon belvárosában: 2 szoba egy amerikai konyhás előtérrel. Bár semmi gyereknek való felszerelés nem volt benne, elég biztonságosnak tűnt, pont azért, mivel abszolút funkcionális berendezése volt. Nem voltak benne személyes mütyűrök, de volt benne tiszta ágy, asztal, székek és néhány ajtó, ami hasznos lehet, ha nem akarod, hogy a gyerek minden apró neszre felébredjen. Egyetlen nehézség a szűk lépcsőfeljáró volt, de ez szinte minden mediterrán, vagy nyugat-európai lakás esetében így van, szóval ez már nem éri el az ingerküszöbünket, bármit felcipelünk rajta. És ebbe a gyerek, meg a monstrum babakocsi is beletartozott.

19832848_10154576785931837_2027492432_n

Tipp: Azért ezt a feljáró dolgot érdemes megkérdezni, mert ha babakocsival utazunk és esetleg még nem a esernyőkocsiról beszélünk, akkor tényleg okozhat bonyodalmat/nehézséget a dolog. Illetve jó, ha a lakás a belvárosban van, de semmiképp sem a bulinegyedben, mert az kisbabával nagyon rossz élmény lehet – egy átüvöltött éjszaka után tuti menekülés a vége.

Azori-szigetek

Roppant módon örültem, amikor Haligali Blogéktól megtudtam, hogy van még ott szabad hely, ahol laknak. Valahogy csak az kerülte el a figyelmemet, hogy én egy szobát bérlek épp ki, közös fürdővel és nappalival, nem egy saját lakást. Nem tudom, hogy csúszhattam ezen el, mindenesetre kicsit ledöbbentem, mikor megérkeztünk az alig 6 négyzetméteres otthonunkba. Ráadásul a közös helyiségek telis-tele voltak porcelán mütyűrökkel, amit a gyerek nyilván előszeretettel piszkált, mivel olyan színáradatban úsztak, mintha egy szivárvány dőlt volna a házra.

19720094_10154576785926837_2135612835_o

Az egy szobában alvás egyébként nem gond, ha könnyedén el tudnak a szülők vonulni, hogy főzzenek, egyenek, beszélgessenek, egyebek. Minden más esetben rettenet, hiszen egyébként fektetéskor leáll az élet. Itt volt külön ágy a gyereknek is, de abban persze nem tudtam elaltatni, így a mi ágyunkban aludt. Ez csak azért volt para, mert nagyon magas volt az ágy, így végig azon izgultunk, hogy fordul kettőt, míg nem vagyunk bent és leesik.

18447009_1700105013625550_4018566295973049725_n

Tipp: Ha olyan szállást foglalunk, ahol külön helyiségben lesz a gyerek esténként, mint mi, akkor érdemes bébiőrt vinni, így nyugodtan lehet a nappaliban, konyhában beszélgetni, főzicskézni, tévézni, vagy a teraszról gyönyörködni a naplementében.

Kényszermegoldás

Természetesen ez az Azori-szigetekre repülés nem ment olyan egyszerűen, mint lehetett volna: konkrétan törölték a járatunkat, ami kb. este 11-kor derült ki. Ilyenkor ott ragadni egy reptéren egy babával, szállás nélkül, az nem annyira mókás. A jó hír, hogy ha még felkötözhető babánk van, az képes egy fél éjszakát is elaludni rajtunk, vagy ha úgy adódik, a babakocsiban is. Más kérdés, hogy egy reptér 10 törölt járatnyi feldühödött utassal nem az az ideális terep kisbabáknak…

Szerencsénk volt, mert én nagyon hiszek a közösségi média erejében és abban, hogy célszerű mindig, minden út előtt megismerkedni, vagy felvenni néhány helyivel a kapcsolatot, legyen hova nyúlni, ha gond van. Ezt még az új-zélandi egy év során alakítottam ki és tökéletesen működött. Amint most is. Segítséget kértem és meg is érkezett: ketten is felajánlották (teljesen vadidegenek), hogy befogadnak minket éjszakára.

18425328_1699162243719827_7977657755093960514_n

Ez így is történt, és csodás 3 napunk lett belőle végül. A szobánk nyilván nem volt bababarát, de Zsiginek egy fejreesésen kívül semmi baja nem lett. Ennyit meg otthon is behúz simán. Mi meg azóta is hálásak vagyunk szállásadóinknak és örülünk a barátságuknak, csodás emberek voltak. Persze nem mindenki ennyire bátor, hogy babával beköltözzön vadidegenekhez, de kérdem én, hogy azok, akik felajánlják az otthonuk számunkra, mégis milyen veszélyt, vagy gondot jelenthetnének? Naugye!

Tipp: Próbáljunk meg mindig előzetesen keresni kinti kapcsolatot, vész esetére. Ez nem csak Airbnb-s, hanem szállodás, sőt utazási irodás út során is jól jöhet – sose tudni, mikor hagy minket cserben a szállásadónk, törlik a járatunkat, vagy megy csődbe az iroda. Ilyenkor életmentő lehet egy ilyen kontakt. És használjuk bátran a közösségi médiát, nagyszerű élmények születhetnek ebből.

A gettó

Arra jutottam otthon okosan, hogy az utolsó néhány napunkra Lisszabonban elég lesz egy kis lyuk. Az ok nagyon profán: a legolcsóbb megoldást kerestem. Oda volt ugyan írva, hogy NAGYON kicsi, de úgy voltam vele, hogy mi is azok vagyunk.

19724023_10154576786076837_1933712741_o

Nos, a nagyon kicsit inkább nagyon szűkösnek mondanám: a gettó közepén egy kacskaringós sikátoron kellett átmásznunk, ami annyira keskeny volt, hogy a babakocsit konkrétan nem lehetett végigtolni – a fejünk felett kellett átadogatni. A lakás galériázott volt, ahonnan a beépített ágyról olyan 1,5 métert tudott volna zuhanni Zsigi, ha csak 2 másodpercre is magára hagyjuk. A konyha szó szerint 3 lépés volt minden irányba, így oda se lehetett letenni a gyereket játszani. Maradt az ágy – állandó felügyelettel.

Ezt azért kilogisztikázni, hogy ki mikor menjen le fürdeni, wc-re, főzni, enni, telefonálni, akármi, rém idegesítő volt. Mivel csak 3 napot voltunk, nem érdekelt, de azért első este szíven ütött, hogy spórolásból kitettem ennek a családomat. (Azt azért itt megjegyzem, hogy a szállásadónk annyira kedves volt, és a lakás annyira profin felszerelt, hogy valójában szavunk sem lehetett. Azt kaptuk (és még annál is többet), amiért fizettünk: egy nagyon kicsi lakást).

19830273_10154576786241837_1234451807_o

Tipp: A nem gyerekbarát szállások jelzését azért nem árt figyelembe venni még akkor is, ha a szállásadó ignorálja. Van annak oka, hogy egy szállás miért nem számít gyerekbarátnak és akár néhány nap esetében is nagyon meg tudja nehezíteni az ott tartózkodást.

Hollandia

Rotterdamba helyeztük át a székhelyünket 3 hétre, míg Zsiti trainingeli a csapatát. A főnöke választott nekünk egy lakást, akiről annyit érdemes tudni, hogy 30 éves szingli pasi. Nos, a lakás ismérvei: 2. emeleten van, ahova egy olyan szűk lépcső visz fel, hogy a bőröndöt alig tudta Zsiti felcipelni – a feje fölött tartva.

19720102_10154576444796837_852662867_o

Csak hogy néhány lakásdekort említsek: biciklikerék, szörfdeszka, állótükör, kaktuszok, baldachin. Csupa olyan dolog, amit Zsigmond gyökkettő alatt ránt magára, rág meg, vagy tör szét. Mivel csak a mi ágyunk van, az pedig raklapokon áll másfél méter magasan kb. így maradt Zsigmondnak a bőröndbe ágyazás. Nem bánja, mert a bőrönd óriási, ő meg még picike és be  tud kuckózni.

19850841_10154576444736837_641251172_o (1)

Persze a beköltözést követő 2 órát lakberendezéssel töltöttük, szerintem a fénykardokat leszámítva a falon, illetve a hálóban az ágyunkat, semmi nem maradt a helyén. Ötletem sincs, hogy hogy fogjuk visszarendezni, mivel kb. tényleg MINDENT elraktunk eredeti helyéről. Az eredmény viszont 3 szoba egybenyitva, jó nagy terep mászásra a gyereknek. A környék viszont nekem tetszik: igazi bevándorló negyed, csatornákkal, mecsettel és ezer féle kis kajáldával, kávézóval. Amolyan színes egyveleg az itteni közösség és alig 40 perc gyalogosan a belváros. (jó, azért nem ugrok csak úgy be, na).

Nyilván lehetett volna jobb is, de szerintem jól elleszünk itt még 2 hétig. Ja, és nincs mosdókagyló a lakásban…ilyet sem láttam még. Ezen is túl vagyunk.

19848991_10154576807276837_471303820_n

Összességében azt kell mondanom, hogy a lakás kiválasztásánál az a célszerű, minél kevesebb antik cucc és személyes holmi, ill. bútor van a szálláson. Legyen a környék biztonságos, beférjen a bőrönd és legyen egy nagyobb, gyerekbiztos tér letenni a kölköt. A többit úgyis lehet igazítani.

Nézd meg a legfrisebb videónkat:
fb
Hortobágyi Rántott Vombat

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, ahol még több fotót és videót találsz a nagy utazásról.

Blog naptár

February 2021
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Új -Zélandi kalandok
.

Szereplők

O.: A lány, aki hátra hagyva régi életét új utakra lépett, hogy megnézze, ízlik-e neki a hortobágyi rántott vombat.

Á.: A hedonista útitárs.

NZ.: Új-Zéland

HK.: Hongkong

A kezdetek kezdetét pedig itt találod: