Egy világjáró édesanyja vagyok! – interjú Vigh Bori anyukájával

Arról már számtalanszor hallottunk és olvashattunk, hogy milyen érzés világgá menni, naponta követhetjük kedvenc bloggereink posztjait arról, hogy milyen lelki folyamatok zajlanak az utazókban, azonban ritkán kérdezzük meg azt a személyt, aki legjobban aggódik értünk, míg úton vagyunk.

Backpacker.hu Borbálám ma egy évvel még csodálatosabb lett, így ezzel a kis villáminterjúval szeretnék Neki nagyon boldog születésnapot kívánni! És mivel már jómagam is anyuka vagyok, így arra gondoltam, illő lenne e különleges alkalomból az anyukáját is felköszönteni!

Gabival beszélgettem arról, hogy milyen egy igazi modern nomád édesanyjának lenni:

Bori 1 003

Boritól már sokszor hallhattuk a történetét, hogy miért is indult először neki a nagyvilágnak, de Te hogyan emlékszel vissza arra, amikor bejelentette, hogy hónapokra útra kel?

Először nem is vettem komolyan. Hiszen –a logika szerint – minden ellene szólt. Nem volt annyi pénze, komoly kapcsolatban volt, jó állásban, jó kollégák között. Hát mit akar ennél többet? Jó, hogy csak 3 hónap, de mi lesz, ha ott ragad? De ahogy telt az idő és láttam, hogy mennyire elszánt, egyre inkább lelkesedni kezdtem a dologért. Miért ne? Ez az Ő élete, erről szól a terv. Nekem csak bíznom kell benne.

Nem mindenkinél lenne ez azért ennyire egyértelmű. Szerinted mit kapott Bori gyerekkorában, amitől ilyen vándorlelkű lett? Utazgattatok, amikor kicsi volt?

Mindig utaztunk a nyári szabadság ideje alatt (3 hét). Autóval, szabadon. Az Apja volt a fő tervező.

Én csak elgondoltam, hogy merre kellene mennünk, de utána elindultunk. Bepakolva, de szállás nélkül. Volt egy úticél, mondjuk Franciaországban, ahol lefoglaltunk előre egy hétre egy mobilhome-ot a tengerparton. De odafelé az egy hét és vissza az egy hét szabad választáson múlt. Az irány és az is, hogy hol, mennyi ideig leszünk.  Volt, hogy Észak felé mentünk Európában, de napokon át esett az eső. Sanyi megfordította a kormányt, irány Délre, a tenger felé!

Bori 3 001

Akkor a spontaneitását és a rugalmasságát biztosan a szüleitől örökölte! Édesanyaként egyébként mi a legnehezebb abban, ha a gyereked folyton utazik?

Abban, hogy folyton utazik, nekem nincs semmi nehézség. Drukk van, hogy minden jól menjen.

Bori sorra valósítja meg az álmait és pipálgatja a tételeket a bakancslistáján. Milyen érzés ez Neked?

A bakancslista – nyilván mindannyiunknak így kellene élnünk. A saját, akár hétköznapinak is tekintendő bakancslistával. (Ez nem összekeverendő a teendők listájával…!)

Azon nem aggódom, hogy olyan dolgokat ír fel, ami szinte lehetetlennek tűnik. Majd megtalálja az utat is a megvalósításhoz is.

Elég sok utazó fiatalt ismersz Bori által is. Szerinted miben mások a mai fiatalok, mint mondjuk a Te generációd volt? Van bármi lényeges különbség, ami ezt a nagy világjárást indukálja?

A mostani hatvanosok a szocializmusban születtek és nőttek fel. Feltételeket szabtak, hogy mikor, hány évente és hova utazhatunk. Csavargás akkor is volt, csak bizonyos határok között. Például a barátnőmmel egyetemistaként végig stoppoltuk Csehszlovákiát, Lengyelországot és NDK-t, ifjúsági szállásokat kerestünk, idegenek fogadtak be, vagy pályaudvaron aludtunk. Három nyáron át  NDK-ban a tengernél egy családias kisvendéglőben mosogattunk. Az volt a fix pont. Az oda-vissza út volt a szabadon választott.

Most szabadon lehet utazni, az internet és a nyelvtudás megszüntette a határokat. Kíváncsiság akkor is volt, és most is van a fiatalokban.

Bori 4 001

Bori igyekszik nagyon odafigyelve és felelősségteljesen utazni. Mégis van esetleg olyan hely, ahová nem szívesen engednéd el?

Bori teljesen önjáró. De azért eléggé óvatos és körültekintő is.  Én csak a hírekből tudom, hogy Mexikó és Afrika bizonyos részei eléggé veszélyesek. De ezt ő is tudja, és úgy is tervez.

Mit gondolsz, mi a legfontosabb egy szülő-gyermek kapcsolatban, ami ahhoz kell, hogy ezt az életmódot mindkét fél a legjobban élje meg?

Bizalom. Elismerése, megbecsülése annak, amire képes.

Bori 2 001

Mit tanácsolsz azoknak az édesanyáknak, akiknek a gyerekük épp világjárásra adja a fejét?

Támogassák és intsék az óvatosságra!  Egyébként gyerekre válogatja, hogy mennyire kell aggódni érte.

Úgy tűnik, Bori tényleg az álmait éli. De ha kívánhatnál bármit Neki, mi lenne az?

Bárhol van,  érezze  jól magát a bőrében!

Bori 5 001

Köszönöm szépen Gabinak az interjút és Borbálát ezúton is milliószor csókoltatjuk születésnapja alkalmából! 

Csatlakozzatok Ti is Magyarország első világjáró-gyerekes-utazós oldalához itt: Gyerekkel a nagyvilágban

Nézd meg a legfrisebb videónkat:
fb
Hortobágyi Rántott Vombat

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, ahol még több fotót és videót találsz a nagy utazásról.

Blog naptár

February 2021
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Új -Zélandi kalandok
.

Szereplők

O.: A lány, aki hátra hagyva régi életét új utakra lépett, hogy megnézze, ízlik-e neki a hortobágyi rántott vombat.

Á.: A hedonista útitárs.

NZ.: Új-Zéland

HK.: Hongkong

A kezdetek kezdetét pedig itt találod: