Cesky Krumlov – 2. rész

Másnap reggel az első dolgunk az volt, hogy Zsitinek kerestünk egy arany vasárnap is nyitva lévő gyógyszertárat, ami akkora település esetében, mint Cesky Krumlov nem volt túl egyszerű. Az sem sokat segített a helyzeten, hogy a gugli mindenáron egy Apotheke nevű kocsmát dobott fel találatnak, ami miatt én ugyan zsörtölődtem egy kicsit, de Zsitit ez a megoldás is roppant mód érdekelte. Szerinte ő csak eredményorientált, azért.

cesky-k2007-1

Az sem rövidítette le a bolyongásunk, hogy az egyetlen magyar nyelvű (nem igazán naprakész) Krumlove nevű oldalon azt írták, a gyógyszertár a Lidl parkolójában van. Mikor odaértünk az üzletekhez (kvázi Stop Shop szerű rész), megkérdeztünk egy takarítót a Kaufland előtt, merre találjuk a Lidl-t, ő csehül elnavigált minket valamerre (nyilván gőzünk se volt mit mond…). Végül megtaláltuk a Lidl-t, ahol persze se híre se hamva nem volt a gyógyszertárnak. Jó pár perces bóklászás után végül kiderült, hogy a gyógyszertár konkrétan a Kaufland épületében van. Levontuk a tanulságot: kérdezni csak pontosan szabad, megspóroltunk volna magunknak fél órát, ami egy beteg férfi és egy időzített bomba kisbaba mellett óriási időnek számít!

img_0079

Délre aztán kutya baja sem volt Zsitinek, hatottak a gyógyszerek és persze a cseh sörök. Aznap babakocsival indultunk neki felfedezni a kisvárost, ami egyrészről jó ötlet, mert nem cipeled a gyereket, másrészről viszont veseköve sem lesz tutira, olyan szinten szétrázod a macskakövön. Épp azt beszéltük, hogy akár külön-külön is leküldhetném a gyerekbe a vizet meg a tápszert, ezeken az utakon úgyis összerázódik benne.

img_0056

Tripadvisor-on kinéztük melyek azok az éttermek, amit mindenképp szeretnénk kipróbálni: az egyik a híres Svejk Restaurant volt, ezt Zsiti kedvéért, a másik pedig egy szintén toplistás vega-vegán étterem, a Laibon, ezt pedig az én kedvemért. Egyik sem okozott csalódást! A Svejkben sikerült elsőként érkeznünk nyitáskor, belibbentünk az eső elől, aztán úgy voltunk vele, hogy akkor már együnk is (megjegyzem: mi mindig úgy vagyunk vele, ha kaját látunk), így elfoglaltuk az étterem egyik külön termét. Ez egyébként roppant hasznos is volt, mert Zsigmond aznap minden kávézós és éttermi látogatásunkat úgy indította, hogy elkezdett üvölteni, hogy márpedig ő éhes, ami azt jelentette, hogy a 2 fős személyzete azonnal orvosolni volt kénytelen a helyzetet. Mivel én nem vagyok híve a nyilvános helyen szoptatásnak, így cumisüvegben vittünk magunkkal extra tejet őkelmének, így nettó fél perc alatt tudtuk uralni a szitut. Na de az a nettó fél perc mondjuk tíznek tűnik, mikor a gyerek teli torokból üvölt nyilvános helyen…

img_0102

A Svejknek tényleg isteni a konyhája, Zsiti sült sertést kért párolt fehér káposztával és apró gőzgombócokkal, én zöldséglevest, ill. kacsasültet zsírjában áfonyalekvárral (ez egyébként egy sörkorcsolya volt). Bár én bőszen ajánlgattam Zsiti náthájára a forró levesem, mint megtudtam, a hideg cseh sörnél nincs jobb gyógymód. Legalábbis nyűgösségre tuti jó, mert a második korsó kevert sör után gyermekem apja oly’ vidáman tologatta (=rázta szét) szerencsétlen Zsigmondot a városban, hogy öröm volt nézni!

img_0115

Arany vasárnap ide vagy oda, hát nem egy Szent István Bazilika előtti tömeget fogtunk ki: este fél 7-kor, a vacsoránk helyszínére igyekezvén összesen három ázsiaival futottunk össze a városban, gyanítom ők meg valahogy leszakadhattak az amúgy már 4 órája a szállodában pihenő csoportjuktól. Teljes utcákban sétálhattunk úgy végig, hogy egy teremtett lélekkel nem találkoztunk, ami kissé szürreális élmény volt egy sötét, középkori kisváros macskaköves utcáit taposva. A hóban ugrálva igazán elkapott minket a ’the world is mine’- életérzés és tényleg hihetetlen volt, hogy a guglin talált képekkel ellentétben (nyáron hömpölyög a tömeg a kis utcákon), gyakorlatilag magunk voltunk a teljes belvárosban.

img_0085

Így aztán már értettük, hogy a reggeli telefonos asztalfoglalásunkkor miért volt olyan meglepődött a vega étterem pincére: egyetlen pár volt rajtunk kívül az egész étteremben. Ők is gyorsan leléptek, mikor megérkeztünk, így ismét egy tök üres teremben hesszelgetünk hármasban. Ez aztán azt eredményezte, hogy cseh barátunk kvázi mellénk ült, míg a vacsoránkat fogyasztottuk és hol a kölköt szórakoztatta, hol minket. Mikor megkérdezte, hogy hívják a kis lármagépet, mondtuk neki, hogy Zsigmond.

’-Oh, Sigmund?’

’Igen, igen’ – bólogattunk lelkesen, mire ránk néz:

’AAAAAAh, Zsigi!?’

Hát ennyi. Sokan nem értették miért adtuk a külföldiek által kimondhatatlan Zsigmond nevet a gyereknek, meg hogy honnan jött a zsigizés már azelőtt, hogy akár tudtuk volna a gyerek nemét (igazi mázli, hogy fiú lett), de ebben a pillanatban világossá vált számunkra is, hogy ’nomen est omen’ alapon gyermekünk gond nélkül törhet majd a csúcsra a V4-ekben bárhol.

——————————————–

És végül tartozom egy vallomással:

Bár azt írtam, hogy sosem hallottam erről a bájos kisvárosról még, a múltkori posztom megjelenése után egy kedves barátnőm rámírt azzal, hogy ugye tudom, hogy voltunk már ott együtt úgy 10 éve. Elhűlve hallgattam az elmesélését, amit rövidesen fényképekkel is alátámasztott és igen, 2007-ben ott virítottam Cesky Krumlov főterén. Megjegyzem így sem emlékszem rá, ami elég ijesztő, de betudom annak, hogy a vállalhatatlan hajszínem miatt töröltem az emlékeimet. Elmondtam ezt Zsitinek, aki azóta úgy néz rám, mint valami elmeháborodottra és azt mondta, többet nem is jön velem nyaralni sehová, mert lehet, hogy amúgy már voltam háromszor földkörüli úton is (családostól), csak most épp nem ugrik be (se a hely se az, hogy van már egy családom)…Szóval, ha valakinek lennének fotói arról, hogy együtt voltam vele az Antarktiszon, vagy a Holdon, az megtenné, hogy átlövi, plíz?

cesky-k2007

Nézd meg a legfrisebb videónkat:
fb
Hortobágyi Rántott Vombat

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, ahol még több fotót és videót találsz a nagy utazásról.

Blog naptár

April 2021
M T W T F S S
« May    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Új -Zélandi kalandok
.

Szereplők

O.: A lány, aki hátra hagyva régi életét új utakra lépett, hogy megnézze, ízlik-e neki a hortobágyi rántott vombat.

Á.: A hedonista útitárs.

NZ.: Új-Zéland

HK.: Hongkong

A kezdetek kezdetét pedig itt találod: